RAPORT EVENIMENT ”DEZVOLTAREA DE PARTENERIATE PENTRU INOVARE” DIN CADRUL PROIECTULUI „SIM – SERVICII INTEGRATE DE MEDIERE PE PIAȚA MUNCII” 28 martie 2019, Alba Iulia, Sala de Conferințe – Restaurant La Conac

Data desfășurării: 28.03.2019
Locația: Sala de Conferințe – Restaurant La Conac, Alba Iulia
Număr participanți: 36


surse foto: Lucian Oprean

Centralizând punctele de vedere ale participanților din chestionarele de feedback, putem concluziona faptul că locația aleasă a fost corespunzătoare acestui tip de activitate oferind confortul și intimitatea necesară bunei desfășurări a focus-grupului. Acustica sălii a fost una adecvată astfel încât fiecare participant la discuție și-a putut auzi și înțelege partenerii de dialog. Totul s-a realizat într-o atmosferă de masă rotundă iar discuțiile s-au purtat pe orizontală, niciunul dintre participanți nesimțindu-se exclus.

Nici un eveniment neprevăzut nu a intervenit în desfășurarea focus-grupului. Invitații au venit la ora stabilită iar activitatea a început la ora la care a fost planificată. Discuțiile au fost libere, fiecare dintre participanți având ocazia să intervină pentru a-și exprima părerea. De asemenea s-a respectat timpul prevăzut pentru desfășurarea întâlnirii și au fost discutate și abordate toate temele propuse. Chiar și cei mai timizi dintre participanți au fost activi în discuție.

Rezumând opiniile emise la nivelul fiecăreia dintre temele abordate în unaminitate reprezentații angajatorilor prezenți au mărturisit că atunci când analizează un CV urmăresc competențele personale ale candidatului în corelare cu cerințele postului. De exemplu: ”dacă postul scos la consurs este de electrician, candidatul trebuie să dețină această calificare, altfel nu poate fi angajat”, a mărturisit unul dintre participanți.

Un alt punct de vedere comun acelor prezenți la întâlnire a fost faptul că forța de muncă activă, calificată și aptă pleacă din țară pentru că salariile sunt mai mari. În țară rămân în cele mai multe cazuri persoanele necalificate și cele care nu doresc să se angajeze, pentru că primesc diferite ajutoare financiare și se complac în această situație (ex: VMG se acordă pe membru de familie; într-o familie daca sunt 5-6 membri, venitul lunar este în jur de 2000-2500 lei fără ca respectivul adult să fie nevoit să meargă la un loc de muncă cu program fix. Este situația unui antreprenor prezent în sala care ne-a povestit despre un amic care nu a identificat personal pentru postul de spălător auto – post care nu necesită o calificare).

În unaminitate participanții prezenți la eveniment au spus că statul român trebuie să se implice mai mult și să nu mai încurajeze lenea prin ajutoare financiare (indemnizațiile, VMG) pe care le oferă persoanelor.

Unul dintre participanți – reprezentant al unei firme de construcții s-a plâns că i s-a întâmplat să fie manipulat de către candidații selectați în sensul că, aceștia negociază foarte ferm salariul și programul de lucru, forțând, în avantajul propriu, limitele și cerințele postului pentru care au candidat. Angajatorul respectiv, fiind în deficit de oameni a fost nevoit să cedeze și să angajeze respectivele persoane. Acest lucru i se pare exagerat și neprofesionist, în consecință și-a închis câteva dintre firmele pe care le administra.

Participanții prezenți la eveniment au fost de părere că munca nu este încurajată, iar calificările care se fac de către furnizorii de formare profesională nu sunt întotdeauna făcute în domeniile deficitului de personal. Pentru că foarte greu identifică persoane calificate, antreprenorii prezenți la eveniment au recurs la a califica persoanele selectate la locul de muncă, dar chiar și așa nu există garanția că aceste persoanele rămân la acel loc de muncă pentru mult timp. În acest sens, câțiva dintre participanți au mărturisit că au avut situații în care, după ce respectivul angajat a obținut calificarea și-a dat demisia și a plecat la un alt angajator sau în străinătate.

În ceea ce privește modalitatea în care angajatorii își fac cunoscute posturile vacante, angajatorii au afirmat că recurg la a anunța posturile vacante în presa scrisă dar și la internet, pe diferite site-uri, ex: eJobs.ro, OLX. Uneori, angajatorii recurg la artificii prin modificarea denumirii postului scos la concurs, deoarece nu se prezintă nimeni. Un exemplu în acest sens ne-a furnizat un reprezentat al unei firme din domeniu creșterii păsărilor: ”am avut un post vacant de inginer zootehnist postat pe eJobs – a avut sute de vizualizări, dar nu a depus nimeni CV. Același post, după un anumit timp a fost denumit manager fermă – acest anunț a avut mai multe vizualizări decât cel de inginer, au existat și câteva sute de CV depuse, iar la selecție am reușit, cu chiu cu vai, să identific o singură persoană care să corespundă descrierii postului”.

Soluții identificate la problemele expuse:
» dezvoltarea de parteneriate între actorii relevanții de pe piața muncii și a formării profesionale (ONG, instituții ale statului, privați) cu scopul de a integra persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pe piața muncii – corelarea nevoii de personal calificat cu cerințele postului vacant.
» statul român să intervină legislativ – după calificarea la locul de muncă să rămână angajatul acelui angajator un anumit timp, pentru că există situații când angajatorul califică la locul de muncă personalul, apoi acesta pleacă la alt angajator sau în străinătate și tot în deficit de personal rămâne angajatorul.
» să apelezi la specialiști care creează anunțuri de impact, făcute cu multă creativitate și detașare – atunci când un post este scos la concurs este necesar ca mediatizarea acestuia să fie făcută profesionist.
» să apeleze la firme/ONG de profil care să pună la dispoziție personal calificat în domeniile în care angajatorii au deficit de personal – există situații când anunțurile cu posturile vacante nu ajung la oamenii aflați în căutarea unui loc de muncă.
» subvenția primită la sfârșitul unui program de formare profesională desfășurat printr-un proiect european să fie dată angajatorului, iar participantul la acel program de formare profesională să fie nevoit să se angajeze.

Centralizând informațiile din Chestionarele pe are participanții le-au completat pentru a identifica, cât mai bine, nevoia de formare profesională a adulților și oferta educațională dar și deficitul forței de muncă la momentul actual, am identificat următoarea situație:
» AS EXCELENTA APULUM: îngrijitor copii, îngrijitor vârstnici, șofer, administrator tabără, patiser, bucătar
» TRANSAVIA SA: Muncitor ambalare: 4 posturi (de preferință 1 bărbat și 3 femei) – Fabrica de procesare carne, Oiejdea. Munca este organizată pe 2 schimburi; Crescător păsări: 1 post (de preferință femeie) – Fermă de creștere păsări, Sântimbru. Munca este organizată pe 3 schimburi; Personal în echipa de igienizare 1 post (femeie sau bărbat) – Ferme de creștere păsări. Munca este organizată pe un singur schimb; Femeie de serviciu: 1 post – Sediu central, Sântimbru. Munca este organizată pe un singur schimb.
» ALSTING SERVCOM SRL: tehnician instalații, agent comercial
» SC WISE PAVAJE SRL: construcții
» SC SEVCO INSTALAȚII SRL: instalatori, tehnician service reparații centrale termine, contabil
» 4C RURAL STRATEGIC SRL: construcții
» SC TOBIMAR CONSTRUCT SRL: lucrător în structuri pentru construcții

Toți participanții la eveniment au fost de acord că aceste întâlniri sunt utile, discuțiile continuând într-un cadru nonformal în timpul servirii mesei de prânz.

Acest raport va fi transmis tuturor participanților la eveniment dar și altor persoane interesate.


Informații suplimentare:
Adresa: str. Morii nr. 7A, 510087, municipiul Alba Iulia, jud. Alba, România
Program: Luni-Vineri: 09:00-15:00
Telefon: +40-771-288-090
Email: prosimalba@gmail.com
Persoană de contact: Lucian OPREAN (manager proiect)

Document / descrirePDF*DOC**
Concluzii eveniment “Dezvoltarea de parteneriate pentru inovare”
fişier PDF

fişier DOC

* PDF = Portable Document Format este un standard global gratuit pentru vizualizarea, imprimarea şi comentarea fiabilă a documentelor, păstrează formatul şi caracterele impuse de către cel care a creat documentul;
** DOC / ** WORD = sau Microsoft Word este un procesor de text, parte a suitei (grupului) Microsoft Office.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *